Fragment

Nederlanders zijn zich zeer bewust van discriminatie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederlanders zijn zich zeer bewust van discriminatie

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn Nederlanders zich meer bewust van het bestaan van discriminatie dan mensen uit andere Europese landen. 

Alleen in Frankrijk, Engeland en Zweden geven mensen vaker aan dat discriminatie voorkomt. In Polen en Litouwen wordt discriminatie het minst als een probleem ervaren, blijkt uit het onderzoek Burgerperspectieven

Ruim de helft van de Nederlanders heeft het gevoel dat er meer discriminatie is dan twintig jaar geleden. Dat kan volgens de deelnemers aan het onderzoek onder meer komen door de grotere zichtbaarheid van minderheidsgroepen. Er wonen meer mensen met verschillende culturele achtergronden in Nederland.

Vanochtend spraken we over het rapport 'Dubbel over Discriminatie' met Iris Andriessen, onderzoeker bij het SCP. Zij legt uit dat driekwart van de Nederlanders vindt dat er te snel wordt geroepen dat iets discriminatie is.

"Veel mensen niet precies weten wat discriminatie is. Ze vullen het begrip soms te breed in, bijvoorbeeld door alles wat kwetsend is als discriminatie te bestempelen."

Het gehele onderzoek is hier te lezen.