Fragment

Xi tegen Trump: crisis N-Korea niet "snel en makkelijk" op te lossen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Xi tegen Trump: crisis N-Korea niet "snel en makkelijk" op te lossen

In weerwil van Amerikaanse druk blijft China erbij dat Noord-Korea door onderhandelingen tot het opgeven van zijn kernwapenprogramma moet worden gebracht. Een urenlang gesprek van de Amerikaanse president Trump met zijn Chinese collega Xi heeft daar geen verandering in gebracht.

Trump drong er tijdens zijn tweedaagse bezoek aan China openlijk op aan dat China meer druk op Noord-Korea uitoefent. De Amerikaanse president liet zich wel gematigder uit over Noord-Koreanen dan tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties, vertelt Noord-Korea expert Sico van der Meer in het NOS Radio 1 Journaal. Toen noemde Trump Kim Jong-un nog 'little rocket man' noemde. China kan de kwestie "snel en gemakkelijk" oplossen, zei hij. "Als Xi zich er hard voor inzet, gaat het lukken. Geen twijfel mogelijk."

Trump wil onder meer dat China zijn financiële banden met Noord-Korea doorsnijdt. China voelt daar weinig voor, omdat het wil voorkomen dat de situatie daar instabiel wordt. China zegt dat het de sancties uitvoert die de VN-Veiligheidsraad heeft opgelegd.

Opgetogen

Trump verscheen na het gesprek met Xi in opgetogen stemming voor de pers. "Ik verheug me op vele jaren van vriendschap en succes, waarin we samen niet alleen onze eigen problemen oplossen, maar ook problemen in de rest van de wereld, ook hele gevaarlijke problemen op het gebied van veiligheid. Ik denk dat we de meeste problemen kunnen oplossen, en waarschijnlijk allemaal."

Het bezoek van de Amerikaanse president werd bezegeld met de ondertekening van een handelsakkoord ter waarde van 250 miljard dollar. China koopt onder meer chips, straalmotoren en auto-onderdelen van Amerikaanse bedrijven.

Uitgesteld

Veel van die afspraken waren al eerder overeengekomen. Alleen de ondertekening was nog even uitgesteld om de ontmoeting van Xi met Trump mee op te sieren.

Voorafgaand aan zijn bezoek had Trump gezegd dat China een oneerlijke handelspolitiek voert. Xi liet na afloop van het gesprek weten dat China overweegt meer lpg en rundvlees in te voeren uit de VS. Eerdere toezeggingen daarover leverden weinig concreets op.