Fragment

Waarom China zo bezorgd is om het Amerikaanse THAAD-raketsysteem

  1. Fragmentenchevron right
  2. Waarom China zo bezorgd is om het Amerikaanse THAAD-raketsysteem

China zit in een lastig parket. Het wil wel met de VS samenwerken om Noord-Korea's nucleaire ambities in toom te houden, maar het THAAD-systeem zit in de weg. 

THAAD is het antiraketsysteem dat de VS nu versneld in Zuid-Korea ontplooit om Noord-Koreaanse raketten te onderscheppen.

China is vooral bezorgd omdat de radar van het systeem ver het Chinese luchtruim inkijkt. "Daardoor is het in staat om ook te zien wat er zich daar afspeelt", zegt Peter Wijninga, defensiespecialist van het Haags Centrum voor Strategische Studies. 

"De Chinezen hebben ooit ook een eigen nucleaire capaciteit verworven en geweigerd om een 'no first use-verklaring' af te geven", zegt Wijninga. "Daarmee zouden ze afzien van het eerste gebruik van het wapensysteem. Dat doen ze om strategische redenen om zich in het geval van een calamiteit snel te kunnen verdedigen zonder een waarschuwing vooraf."

Het systeem ondermijnt dat mogelijke verrassingseffect bij de inzet van het eigen raketarsenaal, legt Wijninga uit. 

"Als je toestaat dat een vreemde mogendheid met een radar diep je luchtruim inkijkt, wordt je beperkt. In zo'n situatie kan een vreemde mogendheid zien of jij raketten lanceert. Dat is wat China nu eigenlijk vreest."