Fragment

Bedroefde reacties op dood Hauer: hij was ontzaglijk goed

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bedroefde reacties op dood Hauer: hij was ontzaglijk goed

Regisseur Paul Verhoeven is bedroefd door het overlijden van acteur Rutger Hauer, met wie hij veelvuldig en nauw samenwerkte. Tegen persbureau ANP zegt hij dat hij de acteur vreselijk gaat missen. "Er zijn mensen van wie de aanwezigheid in je leven zo vanzelfsprekend is dat je je niet kan voorstellen dat het opeens afgelopen is", zegt hij. Verhoeven maakte onder meer Floris, Turks Fruit en Soldaat van Oranje samen met Hauer.

Verhoeven roemt het talent van Hauer en vertelt dat hij niet lang met hem hoefde te praten om dingen duidelijk te maken. "Als je hem een rol gaf, dan deed hij die gewoon. Sommige acteurs hebben die zeldzame gave."

Ook acteur Jeroen Krabbé haalt herinneringen op aan Hauer, die ooit zijn studiegenoot was. De twee leerden elkaar kennen op de de eerste dag op de toneelschool in 1962, toen ze nog tieners waren. "Toneel was niet waar hij voor geboren was", memoreert Krabbé op Radio 1. "Op school was hij stil. Hij zei nooit iets. Ik herinner me lessen waarbij hij alleen maar zat te kijken en wat mompelde. Hij was verlegen."

Jurgen van den Berg kijkt met Gerard Soeteman, de scenarioschrijver voor Floris, en met filmjournalist Robbert Blokland terug op de carrière van Hauer.