Fragment

Vrees voor verspreiding 'supermalaria'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vrees voor verspreiding 'supermalaria'

In Zuidoost-Azië waart een vorm van de malariaparasiet rond waar medicijnen niet of nauwelijks tegen bestand zijn. Wetenschappers vrezen dat de parasiet naar andere delen van de wereld gaat.

"In Noordwest-Cambodja is de nieuwe vorm voor het eerst gezien", weet Bart Knols, medisch entomoloog bij de Radboud Universiteit Nijmegen.

"Besmette mensen werden behandeld met artemisinine, het middel dat we altijd gebruiken. Maar daarmee bleek dat genezing veel moeilijker verliep of soms zelfs helemaal niet meer lukte." In Cambodja zijn plekken waar 60 procent van de besmette mensen moeilijk of niet meer te behandelen zouden zijn. De parasiet is zich volgens Knols gaan verspreiden naar Thailand, Laos en Vietnam.

"Dat is zeer zorgwekkend en men is als de dood dat die parasiet gaat ontsnappen uit dat gebied. Bijvoorbeeld via een reiziger naar Afrika. Daar is de verspreiding van malaria redelijk tot staande gebracht. Het zou een ramp zijn als deze parasiet zich daar gaat verspreiden."

Resistentie

De landen in Zuidoost-Azië reageren alert op de uitbraak volgens Knols. Er worden andere middelen dan artemisinine gebruikt. "Maar het is een kwestie van tijd voordat daar ook weer problemen met resistentie komen."

"Je zou een goed malariamiddel alleen in moeten zetten in het ziekenhuis. Maar de industrie wil dat iedereen het middel koopt en dan is de kans op het ontstaan van resistentie vele malen groter."