Fragment

Vlamingen en Walen steggelen al decennia over het Brusselse conservatorium

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vlamingen en Walen steggelen al decennia over het Brusselse conservatorium

Er zitten gaten in de muur, planten groeien naar binnen en er hangen bordjes met 'instortingsgevaar'. Het Koninklijk Conservatorium in Brussel snakt naar renovatie, maar wie dit moet uitvoeren, is onduidelijk.

"Het gebouw is een slachtoffer van de complexe Belgische staatshervormingen," vertelt directeur Peter Swinnen aan correspondent Joris van PoppelHet gebouw is namelijk eigendom van de federale staat, maar wordt qua programmering en onderwijs ingevuld door de Vlaamse gemeenschap enerzijds en de Waalse gemeenschap anderzijds. 

Het is bijzonder dat het gebouw, na vijftig jaar geen onderhoud, nog overeind staat. "Het toont de bijzondere kwaliteit van het gebouw", aldus Swinnen.

Er lijkt nu enige hoop te zijn op renovatie. De Waalse, Vlaamse en Brusselse overheid zijn overeengekomen 60 miljoen euro te investeren in het pand. Wanneer denkt de directeur dat de renovatie klaar is? "Over een jaar of vijf, zes, tien, twintig?"

Dit was de laatste reportage van Joris van Poppel vanuit België. Na acht jaar correspondentschap keert hij terug naar Nederland, waar hij binnenlands nieuws zal gaan verslaan.