Fragment

Eindhovense lucht wordt iets schoner

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eindhovense lucht wordt iets schoner

De komende vier maanden wordt in de binnenstad van Eindhoven fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd en schone lucht de stad in geblazen. Het is de eerste keer ooit dat de lucht van een openbare ruimte in een gemeente wordt gezuiverd.

In het project 'Longen van de Stad' werkt milieu-innovatiebedrijf ENS Urban samen met de Technische Universiteit Eindhoven, de gemeente Eindhoven en Air Liquide.

Naast de uitgang van de ondergrondse parkeergarage op het Stadhuisplein worden dertig luchtzuiveringsinstallaties geplaatst. Meetapparatuur zal daar vier maanden lang de concentraties fijnstof meten.

Wethouder Mary-Ann Schreurs is optimistisch over het potentieel van de maatregel, zo zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal: "De verwachte bijdrage van deze techniek is veelbelovend voor een gezonder Eindhoven, maar het kan natuurlijk op veel meer plekken toegepast worden. Zodra het effect vast staat, is het zaak zo snel als mogelijk op te schalen in de binnenstad om die fijnstof- en roetvrij te maken."