Fragment

Dodental aardbeving Iraaks-Iraans grensgebied loopt op

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dodental aardbeving Iraaks-Iraans grensgebied loopt op

Het grensgebied van Irak en Iran is getroffen door een zware aardbeving. Daarbij zijn aan de Iraanse kant meer dan 200 doden en zeker 1686 gewonden gevallen, meldt het Iraanse staatspersbureau.

Zeker acht dorpen raakten beschadigd en op sommige plaatsen viel de water- en elektriciteitsvoorziening uit. Een medewerker van de plaatselijke afdeling van de Iraanse Rode Halve Maan zei dat veel mensen hun huis niet meer in durven te gaan omdat ze bang zijn voor naschokken.

In Iraaks Koerdistan werd de stad Darbandikhan in de regio Sulaimaniya zwaar getroffen. Over de slachtoffers in Irak is nog veel onduidelijkheid, er zijn zeker vier mensen omgekomen.

'Epicentrum der epicentra'

Thomas Erdbrink, correspondent Iran, verwacht dat het dodental nog veel verder zal oplopen. "Het is een gebied dat vaker getroffen wordt door aardbeving", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. 

Er lopen tal van breuklijnen door Iran, het "epicentrum der epicentra" noemt de correspondent het land daarom. In 2003 werd de regio rond de stad Bam nog hard getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de Schaal van Richter. 43 duizend doden kwamen destijds om het leven.