Fragment

Twee jaar cel voor christelijke gouverneur Jakarta

  1. Fragmentenchevron right
  2. Twee jaar cel voor christelijke gouverneur Jakarta

De christelijke gouverneur van Jakarta is veroordeeld tot twee jaar celstraf. Hij wordt door de rechter schuldig bevonden aan blasfemie. "Dat is meer dan de officier van justitie had geëist. Van de officier van justitie had Ahok helemaal niet de cel in gehoeven", zegt correspondent Michel Maas. 

Tegen Ahok was een jaar voorwaardelijk geëist met een proeftijd van twee jaar, wegens godslastering. 

Tijdens de gouverneursverkiezingen in Jakarta wees Ahok de kiezers erop dat nergens in de Koran staat dat het moslims verboden is om op niet-moslims te stemmen. Hij verloor de gouverneursverkiezingen uiteindelijk en kwam zwaar onder vuur te liggen door het aanhalen van de Koran. Honderdduizenden mensen gingen vervolgens de straat op om tegen de gouverneur te demonstreren.

Hoewel het proces juridisch netjes verliep, gaat iedereen ervan uit dat de politiek een belangrijke rol heeft gespeeld bij dit proces, zegt Maas. De kwestie is aangezwengeld vanuit de hoek van zijn politieke tegenstanders. "Zij hebben de anti-Ahok-gevoelens van de islamitische groepen aangewakkerd en daar optimaal gebruik van gemaakt."