Fragment

CDA twijfelt aan kwaliteiten Planbureau Leefomgeving

  1. Fragmentenchevron right
  2. CDA twijfelt aan kwaliteiten Planbureau Leefomgeving

Het CDA in de Tweede Kamer twijfelt aan de kwaliteiten van de rekenmeesters van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). "De rekenmodellen zijn niet controleerbaar", zegt CDA-Kamerlid Omtzigt.

Uit antwoorden van het kabinet op zijn vragen blijkt dat het planbureau bij bijvoorbeeld de voorspelling van de verkoop van elektrische auto's er meer dan 100 procent naast zat. "Het gaat om een miljardenderving aan subsidies en belastingen voor de overheid", zegt Omtzigt.

De partij heeft al vier keer om opheldering gevraagd. Omtzigt wil weten hoe de rekenmodellen die het PBL gebruikt er precies uitzien. Maar dat is volgens staatssecretaris Snel van Financiën geheim. Een nadere wetenschappelijke onderbouwing wil het kabinet ook niet geven.

Het PBL is op dit moment de plannen uit het concept-Klimaatakkoord aan het doorrekenen. Daarbij wordt hetzelfde rekenmodel gebruikt.

Energierekening

Gisteren waren cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ook het middelpunt van discussie. De energierekening valt dit jaar veel hoger uit dan verwacht, en ook veel hoger dan het kabinet had voorgespiegeld.

De inschattingen van het PBL bleken oud te zijn. Ze kwamen uit de Nationale Energieverkenning (NEV) 2017. Het planbureau had door de drukte rond het concept-Klimaatakkoord geen tijd gehad in 2018 nieuwe berekeningen te maken.

Minister Wiebes zei gisteren dat hij het PBL heeft gevraagd een update te maken van de energiekosten, zodat het kabinet een betere inschatting kan maken van de gevolgen. Samen met de bijgestelde koopkrachtplaatjes van het CPB zijn dit voor het kabinet belangrijke cijfers om dit jaar het beleid op te baseren.

Klimaatakkoord

Maar de vraag is of Wiebes die nieuwe cijfers gaat krijgen. Want de tientallen rekenmeesters van het PBL en het Centraal Planbureau werken nog steeds hard aan de doorrekeningen van het klimaatakkoord. Aan de NOS laat het PBL weten hierbij toch weer uit te gaan van de cijfers uit de NEV 2017.

Volgens een woordvoerder moet dat geen problemen opleveren. "Dat die cijfers oud zijn is maar relatief, want het klimaatakkoord gaat over de periode tot 2030. Schommelingen in de huidige energieprijzen hebben niet veel effect op het beleid in 2030." De berekeningen zijn een week voor de verkiezingen klaar en gaan naar verwachting tot veel politieke discussie leiden.