Fragment

Deze Dag Toen: Einde aan beleg van Leiden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Deze Dag Toen: Einde aan beleg van Leiden

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 3 oktober in 1574, komt er een einde aan het Spaanse beleg van de stad Leiden.

Het moet verschrikkelijk zijn geweest voor de inwoners van Leiden. In de 16e eeuw werden ze maandenlang belegerd door de Spanjaarden terwijl er nauwelijks voedsel voorhanden was. 

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wilden de Spanjaarden de stad een lesje leren omdat de stad de kant van prins Willem van Oranje koos. Een eerste belegering werd onderbroken omdat de troepen nodig waren bij de Slag op de Mookerheide. 

De stad had er niet meer op gerekend dat de Spanjaarden terug zouden komen, maar dat gebeurde wel. Er was te weinig voedsel ingeslagen voor de tweede belegering en dat zorgde voor grote honger. 

Pas toen watergeuzen dijken doorbraken en het water in de nacht van 2 op 3 oktober 1574 naar Leiden stroomde, sloegen de Spanjaarden op de vlucht. 

Het ontzet van Leiden wordt sindsdien elk jaar op 3 oktober gevierd. Er trekt dan een optocht door de stad, Lei(d)enaren drinken bier en er zijn allerlei evenementen.