Fragment

Bendes in Brazilië steken gevangenis in brand

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bendes in Brazilië steken gevangenis in brand

Ruim 150 gevangenen van een half open inrichting in de Braziliaanse stad Bauru zijn ontsnapt. Ze maakten gebruik van de chaos die uitbrak nadat opstandige gevangenen brand hadden gesticht in de gevangenis. Het merendeel van de ontsnapten is inmiddels weer opgepakt, enkele tientallen zijn nog voortvluchtig. 

Urenlang was er paniek in Bauru, in de Braziliaanse deelstaat São Paulo. In de wijken rond de gevangenis beroofden voortvluchtige gevangenen mensen van hun auto. De politie raadde omwonenden aan binnen te blijven.

Bendeoorlog

Het is de jongste gevangenisopstand in Brazilië in een reeks. Eerder deze maand kwamen al 138 gevangenen om het leven bij gewelddadige opstanden. De situatie in Braziliaanse gevangenissen is gespannen, vanwege een oorlog tussen de twee grootste bendes van het land. De opstand in Bauru bleef relatief vreedzaam: er vielen voor zover bekend geen doden of gewonden. 

Dat is een groot verschil met de opstand in de Alcaçus-gevangenis in Natal, in het noord-oosten van het land. Daar lijkt na bijna twee weken de opstand eindelijk onder controle. Op 14 januari braken er gevechten uit tussen rivaliserende bendeleden. Zeker 26 mensen kwamen om het leven. 

Correspondent Marc Bessems is in São Paulo en vertelt wat er gaande is.