Fragment

Opruimen na Koningsdag "Ik ben trots dat ik dit mag doen"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Opruimen na Koningsdag "Ik ben trots dat ik dit mag doen"

Verslaggever Roel Pauw was in Amsterdam, waar zo'n 700 man 's nachts aan het werk waren om de troep op te ruimen. 

"Eigenlijk moet het zo zijn dat als iemand hier om half negen zijn gordijnen open doet, dan moet hij er niets meer van zien", vertelt een van de opruimers. 

Dit jaar was er wat extra aandacht voor preventie: er werden 1200 afvalzakken opgehangen door de stad en er waren mensen die overdag al aan het opruimen waren. "Als we zichtbaar bezig zijn, zie je dat mensen eerder dingen netjes weggooien."

En dus viel het dit jaar wel mee volgens de schoonmaakdienst. Zo was het Vondelpark in een uurtje of twee weer opgeruimd.

"Ik vind het ook wel leuk hoor moet ik eerlijk zeggen", vertelt de Amsterdamse schoonmaker opgewekt. "Ik ben er trots op dat ik dit voor Amsterdam en de burgers en bezoekers mag doen."


Plastic in de grachten


Afval belandt in Amsterdam natuurlijk niet alleen op straat. Veel komt ook in de grachten terecht. Organisatie Plastic Whale vaart vandaag het bruine water over om de troep er weer uit te vissen. Vrijwilligers krijgen visnetjes en afvalzakken. "Afval in het milieu is een wereldwijd probleem. Wij maken mensen daar bewust van door met een groep de grachten op te gaan. En daarmee dragen we ook een steentje bij", vertelt Marius Smit, de oprichter van Plastic Whale.