Fragment

'Rutte wilde uitstralen dat hij weet wat het is om het land te leiden'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Rutte wilde uitstralen dat hij weet wat het is om het land te leiden'

Acht lijsttrekkers stonden gisteravond tegenover elkaar in het Carrédebat van RTL Nieuws, BNR Nieuwsradio en Elsevier. Het was het tweede grote tv-debat en het eerste waaraan ook VVD-lijsttrekker Rutte meedeed. Ook de lijsttrekkers van PvdA, D66, SP, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50PLUS waren present.

"Het was voor de tegenstanders van Rutte fijn dat ze hem eindelijk direct aan konden vallen", zegt politiek verslaggever Joost Vullings. "In het vorige debat konden ze alleen Lodewijk Asscher van de PvdA aanvallen als iemand die verantwoordelijkheid heeft gedragen voor de afgelopen kabinetsperiode. Rutte trok duidelijk de kaart van iemand die weet wat het is om premier te zijn en het land te leiden. Dat wilde hij vooral uitstralen."

Rutte zal ervan hebben gebaald dat hij niet mee kon debatteren over de nationale identiteit, zegt Vullings. "Daar mocht Sybrand Buma van het CDA strijden tegen Klaver en Asscher. Dat is fijn als rechtse partij: twee linkse mensen tegenover je. Dat was een mooie gelegenheid om kiezers weg te snoepen bij de afwezige Wilders. Die kans kreeg Buma."

Op  de linkerflank moest Asscher zich verantwoorden voor wat het kabinet de afgelopen vier jaar heeft gedaan, legt Vullings uit. "Daar heeft hij last van. Want hij werd er redelijk venijnig op aangevallen. Misschien zelfs meer dan Rutte. Misschien heeft hij het er ook wel moeilijker mee dan om zich te verdedigen. Dat is natuurlijk lastig. Gezien zijn positie in de peilingen moet hij de aanval zoeken en hij wordt iedere keer in de verdediging gedrukt. Klaver en Roemer hadden het daardoor aanzienlijk makkelijker."