Fragment

Noord-Korea: nucleair programma klaar, wij kunnen hele VS treffen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Noord-Korea: nucleair programma klaar, wij kunnen hele VS treffen

Noord-Korea zegt dat de raket die gisteren is getest, een nieuw type is dat het hele vasteland van de Verenigde Staten kan bereiken. Het zou om de krachtigste raket gaan die Noord-Korea ooit heeft afgevuurd.

De intercontinentale ballistische raket Hwasong-15 landde in de Japanse Zee, op zo'n 370 kilometer van de kust van Japan. Volgens de Noord-Koreaanse staatstelevisie bereikte de raket een hoogte van 4475 kilometer, hoger dan alle vorige raketten.

Geen bewijs

Dit is een mijlpaal, zei leider Kim Jong-un na afloop van de rakettest: "Noord-Korea is nu een nucleaire staat". Westerse experts maken hierbij de kanttekening dat er tot dusver geen bewijs is dat de Noord-Koreaanse raketten ook uitgerust kunnen worden met kernkoppen.

De Noord-Koreaanse autoriteiten zeggen in een verklaring dat het land verantwoordelijk omgaat met de nucleaire slagkracht, omdat die alleen bedoeld is ter verdediging tegen de "nucleaire chantagepolitiek van de Amerikaanse imperialisten".

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis beaamde gisteravond dat de raket hoger ging dan de vorige tests van Noord-Korea. Hij voegde eraan toe dat het land een gevaar vormt voor de hele wereld.

President Trump nam na de test contact op met de Japanse premier Abe en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In. Trump zei later tegen de pers dat de VS de Noord-Koreaanse crisis zal aanpakken.

Eerder zei Trump dat alle opties worden overwogen, inclusief een militaire aanval, om Pyongyang tot de orde te roepen. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Tillerson herhaalde nog eens dat er ook langs diplomatieke weg naar een oplossing wordt gezocht.

De VN-Veiligheidsraad houdt waarschijnlijk vanavond een spoedvergadering naar aanleiding van de rakettest.