Fragment

Zwevende kiezer kan verschil maken bij Duitse verkiezingen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zwevende kiezer kan verschil maken bij Duitse verkiezingen

Meer dan ooit weten veel Duitsers nog niet op welke partij ze bij de Bondsdagverkiezingen van aanstaande zondag gaan stemmen. Volgens peilingen ligt het aantal zwevende kiezers tussen de 30 en 40 procent van de stemgerechtigden.

Friedrichstraße, Berlijn. Verslaggever Jeroen de Jager peilt met een microfoon in zijn hand de mening van de Duitsers. De algemene stemming wordt al snel duidelijk: veel mensen weten nog niet wat ze gaan stemmen. Een enkeling blijft thuis, anderen strepen af. 

Afstrepen

Er wordt veel naar onderbuikgevoelens geluisterd. "Als ik op het verstand af ga, vind ik het te moeilijk", vertelt een voorbijganger, "er is geen enkele partij die volledig met mijn opvattingen overeenkomt". 

Wat rest is afstrepen. "Het wordt in ieder geval geen extremistische partij, verder sta ik open voor alles: links of rechts."

Je hoort ook strategische overwegingen, zoals een man die in ieder geval op een kleine partij gaat stemmen. "Zo komt er eens wat meer leven in de brouwerij", vertelt hij, "de grote partijen lijken zo veel op elkaar".

Vier partijen strijden om derde plek

Volgens de laatste peilingen kan het CDU/CSU van Bondskanselier Angela Merkel rekenen op 36 procent van de stemmen. De socialistische SPD van Martin Schultz op 20 à 23 procent. De spannende strijd vindt plaats om de derde plek. De vier kleinere partijen - het eurokritische AfD, SP-zusterpartij die Linke, de Groenen en de liberale FDP - schommelen ieder rond de tien procent. 

De zwevende kiezer kan dus het onderscheid maken, want stemmen gaan ze zeker, is de indruk van De Jager.