Fragment

Kalenders in gevangenissen moeten leiden tot tips in 'cold cases'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kalenders in gevangenissen moeten leiden tot tips in 'cold cases'

Gedetineerden in vijf Nederlandse gevangenissen krijgen vandaag een kalender met daarop 52 cold cases: zaken die muurvast zitten. Het is onderdeel van een offensief van politie en justitie om aandacht te vragen voor deze zaken, zegt Wim Perlot, voorzitter van het platform Cold Cases Nederland

"We willen cold cases onder de aandacht van burgers brengen, omdat we denken dat er bij burgers veel informatie is over oude zaken. Gedetineerden vormen een onderdeel van dit offensief."

Op de kalender staat elke week aan de linkerkant een stukje over het feit, bijvoorbeeld een moord. Op de rechterkant staan de dagen van de week. 

Het plan was eerst om de gegevens alleen op Politie.nl te zetten, legt Perlot uit. "Maar omdat in de gevangenissen geen internetmogelijkheden voor gedetineerden zijn, hebben we deze methode uit Amerika gehaald. Zij doen het met een kaartspel. We hopen op deze manier ook de gedetineerden daarbij te betrekken."

"In de gevangenissen is toch wat kennis over criminaliteit. We hopen dat daar ook mensen zijn die over ernstige misdrijven willen vertellen", zegt Perlot.