Fragment

25 jaar na de Bijlmerramp: 'De ontreddering zal ik nooit vergeten'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 25 jaar na de Bijlmerramp: 'De ontreddering zal ik nooit vergeten'

Zondag 4 oktober 1992 om 18.36 uur boorde een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al zich in twee flats in de Amsterdamse Bijlmerwijk. 39 bewoners, drie bemanningsleden en een passagier kwamen om het leven. 

Henk Dijkstra, voormalig directeur van het Leger des Heils, weet nog precies waar hij was toen hij over de rampzalige gebeurtenis hoorde. "Ik keek tv. De wedstrijd Ajax-NEC werd onderbroken door het nieuws over de Bijlmerramp. Mijn vrouw zei meteen: trek je uniform aan en ga die kant op want dit wordt nog wat", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. 

De twee hierop volgende weken was Dijkstra druk met het opvangen van slachtoffers. Eén man zal hem de rest van zijn leven bij blijven. "Hij was net zijn flat uit voor boodschappen toen het vliegtuig neerstortte. Zijn twee kinderen zaten op dat moment aan de eettafel. Die leefden niet meer. De eerste nacht heeft de man geen oog dicht gedaan, hij heeft urenlang gekrijst."

Wie geen woning meer had, moest op veldbedden slapen in een sporthal. Dijkstra bood slachtoffers koffie en een luisterend oor aan. "Wat moet je tegen zo iemand zeggen? Het enige dat je kan doen is een arm om ze heen slaan en hun verhaal aanhoren."

Ontreddering

De ontreddering die hij bij veel slachtoffers zag, is hem nog het meest bij gebleven. "Je woning is je meest veilig plek. Opeens is het: BAM. Weg huis."

Eén jongetje heeft hij wel geholpen. "Vlak na de ramp zagen we een jochie van een jaar of 7 in zijn onderbroek lopen. Helemaal verdwaasd en zonder ouders. Aan het eind van de dag hebben we hem teruggebracht bij zijn vader en moeder."