Fragment

Collectes experimenteren erop los, maar cash blijft koning

  1. Fragmentenchevron right
  2. Collectes experimenteren erop los, maar cash blijft koning

Goede doelen doen hun best om de traditionele deur-aan-deur-collecte toekomstbestendig te maken. Zoeken naar kleingeld is niet altijd meer nodig, want doneren kan vaker met je pinpas of telefoon.

Nieuw dit jaar zijn de Tikkie-donaties en de QR-iDEAL-codes op collectebussen, waarmee in het hele land proeven worden gedaan. "De QR-code werkt heel simpel", zegt Arno van Gemert van Alzheimer Nederland. Hij opent zijn bank-app en klikt op een icoontje. "Nu kun je de QR-code op de bus scannen." In het scherm dat zich opent, vult hij een bedrag in. Dan nog even de pincode invoeren en betalen.

Rabobank en Knab doen mee met het experiment. "We hopen dat de andere banken volgend jaar volgen", zegt Van Gemert.

Grace Bernardus liep in Breukelen met een QR-code op de collectebus. Daar werd nog geen gebruik van gemaakt. In haar wijk doneerde eigenlijk iedereen met kleingeld. "Ik ben nog niemand tegen gekomen die de QR-code wilde gebruiken", zegt ze. "Ik ben nog wat ouderwets", zegt haar buurvrouw terwijl die een paar muntjes in de bus doet. "Maar het is wel handig voor de jongelui, want die hebben meestal geen geld op zak."

Verslaggever Jeroen Schutijser liep mee met een collectant