Fragment

Geen "ongemanierde holbewoner" op vakantie? Leer de etiquette!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Geen "ongemanierde holbewoner" op vakantie? Leer de etiquette!

In bikini door de supermarkt, schreeuwen over het campingterrein en in korte broek naar het museum. Vakantie vierende Nederlanders weten zich in het buitenland niet altijd goed te gedragen. 

Frankrijk

In Frankrijk staat de Nederlandse toerist zelfs bekend als ongemanierde holbewoner, vertelt correspondent Frank Renout: "Nederlanders zijn onbeschoft en onbeholpen, vinden de Fransen. Ze bestellen meteen het goedkoopste en het snelste."

Maar als Fransen naar Nederland gaan, verandert hun houding tegenover ons, vertelt de correspondent: "Dan vinden ze de Nederlanders assertief, direct en open."

Etiquettedeskundige Maria Hamelink herkent dat beeld deels. "Wij Nederlanders zijn inderdaad wel gewend om in een restaurant te stappen en gewoon neer te ploffen. In Frankrijk loop je binnen en zeg je vriendelijk 'bonjour' en word je daarna geholpen." Volgens de deskundige zou het niet verkeerd zijn om je voor je reis een beetje te verdiepen in de cultuur op het gebied van etiquette. "We moeten ons een beetje aanpassen. Ik heb weleens gezien dat iemand een Franse bakkerij instapt en dan alleen "baguette" zegt, maar in Nederland zeg je bij binnenkomst ook niet alleen "brood!".

Spanje

Niet alleen in Frankrijk staan we bekend als zuinigerds, ook in Spanje hebben de Nederlandse toeristen een reputatie, vertelt correspondent Rop Zoutberg: "Als de Spanjaarden zich ergens aan ergeren dan is het het vingertje." We zijn te kritisch, vertelt hij "We zeggen altijd hoe duur het is, hoe goedkoop het is, hoe slecht dit of dat georganiseerd is vergeleken bij ons in Nederland." Tegelijkertijd hebben ze daar ook weer bewondering voor. "Schiphol vinden ze prachtig, goed georganiseerd. Spanjaarden gaan graag naar Nederland."

Duitsland 

De Duitsers maken ze zich om heel iets anders druk vertelt correspondent Jeroen Wollaars. Als Duitsers NL op de nummerborden zien staan dan weten ze het al: dat is er weer zo een die alleen links rijdt, vertelt Wollaars: "Wij blijven links rijden, terwijl Duitsers daar graag met 280 langs scheuren."

Waar Duitsers van houden is ons accent. Wij klinken voor de Duitsers een beetje zoet en zacht, zoals de Belgen voor ons klinken. 


Welk advies moet elke vakantieganger goed onthouden? "Pas je aan en wees vriendelijk. Goede manieren vallen niet op, maar het ontbreken ervan vaak wel", vertelt de etiquettedeskundige.