Fragment

Na nacht onderhandelen geen Duits akkoord, vanmiddag verder

  1. Fragmentenchevron right
  2. Na nacht onderhandelen geen Duits akkoord, vanmiddag verder

Na uren van onderhandelen is er nog steeds geen akkoord over een nieuwe Duitse coalitie. De onderhandelingen tussen CDU, de Beierse zusterpartij CSU, de liberale FDP en de linkse Grünen gingen door tot diep in de nacht.

De laatste onderhandelingsronde begon gisteravond met een 61 pagina's tellend document waarover gesproken zou worden. Volgens waarnemers kunnen verschillende visies op onderwerpen als klimaat, migratie en financiën nog steeds een akkoord onderuithalen.

Rond 04.00 uur kwam het bericht naar buiten dat op belangrijke punten compromissen zijn bereikt. Volgens een onderhandelaar van de liberale FPD ging het hard tegen hard en is er vooral over vluchtelingenbeleid gesproken. Veel andere onderwerpen zouden nog niet aan bod zijn gekomen, maar gezien het late tijdstip zijn de vervolggesprekken uitgesteld tot vanmiddag.

Niemand wil verkiezingen

De onderhandelaars zijn erop gebrand de coalitiebesprekingen te laten slagen. Er is eigenlijk geen andere coalitie mogelijk en geen partij is gebaat bij het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Voor de laatste gespreksronde zei Merkel al dat de onderhandelingen uren konden gaan duren. Duitse media maakten zich op voor een marathonsessie en spraken over "de nacht met geslepen messen."