Fragment

Deense prins Henrik overleden (83)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Deense prins Henrik overleden (83)

De Deense prins Henrik (83) is overleden. De echtgenoot van koningin Margrethe is gisteravond laat rustig in zijn slaap overleden, heeft het Deense koningshuis bekendgemaakt. De prins was omringd door zijn vrouw en hun twee zoons.

Prins Henrik lag sinds 28 januari in het universiteitsziekenhuis in de hoofdstad, vrijdag verslechterde zijn toestand. Gisteren maakte het hof bekend dat hij was ontslagen uit het ziekenhuis en was overgebracht naar het koninklijk paleis Fredensborg om daar zijn laatste dagen door te brengen.

Zijn oudste zoon Frederik, behalve kroonprins ook IOC-lid, kwam eerder terug van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea om zijn vader te bezoeken. Koningin Margrethe II zei maandag al haar officiële verplichtingen af vanwege de gezondheidstoestand van haar man.

Niet naast zijn vrouw

Vorig jaar september maakte het paleis bekend dat de prins aan dementie leed. Sindsdien werd hij bijna niet meer in het openbaar gezien. De laatste tijd werd hij meerdere malen in het ziekenhuis opgenomen, onder meer vanwege een vernauwing van de slagaders. Vorige maand werd Henrik getroffen door een longontsteking, opgelopen tijdens een vakantie in Egypte. Artsen ontdekten toen ook een goedaardige tumor in een longkwab.

Waar de prins wordt begraven, is niet bekend. Vorig jaar maakte het paleis bekend dat hij niet naast zijn vrouw in de grafkerk in Roskilde begraven wil worden, waar leden van de Deense monarchie al eeuwen worden bijgezet. De Deense media schreven toen dat hij zo zijn ongenoegen wilde laten blijken over de beperkte en volgens hem ondergeschikte rol die hij jarenlang in het Deense koningshuis heeft gespeeld.