Fragment

Aardbeving Mexico: 'Iedereen rende in paniek naar buiten'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Aardbeving Mexico: 'Iedereen rende in paniek naar buiten'

De aardbeving die de zuidkust van Mexico heeft getroffen is ongekend zwaar. Dat vertelt correspondent Cees Zoon in het Radio 1 Journaal. "We zijn wel wat gewend in Mexico, maar dit is zelfs zwaarder dan de aardbeving van 1985. Bij die natuurramp kwamen ruim tienduizend mensen om het leven.

Zoon sliep net toen hij zijn bed voelde beven. "Je schudt letterlijk uit je bed. Het is een paniek. Iedereen rent naar buiten en er zijn een hoop mensen die hysterische aanvallen krijgen."

De kracht van de beving is inmiddels opgeschaald van 8.1 naar 8.4 op de schaal van Richter. Ook is een tsunamiwaarschuwing van kracht. Tot nu toe zijn er vijf doden gevallen. Zoon verwacht dat het dodental nog verder oploopt. "De ervaring leert dat dat meestal zo is."

Het centrum van de aardbeving zat in zee, op 35 kilometer diepte, zo'n 100 kilometer ten zuidwesten van de plaats Pijijiapan in Chiapas. Er zijn meerdere naschokken gevoeld. 

De trillingen werden gevoeld in de hoofdstad Mexico-Stad, zo'n 900 kilometer verderop. In sommige wijken is de elektriciteit uitgevallen. Over grote schade in de hoofdstad zijn nog geen berichten.