Fragment

Leger des Heils staat klaar voor Nederlander die Canada wordt uitgezet

  1. Fragmentenchevron right
  2. Leger des Heils staat klaar voor Nederlander die Canada wordt uitgezet

Len van Heest was acht maanden oud toen hij naar Canada verhuisde. Daar heeft hij 59 jaar gewoond, maar nu is hij het land uitgezet, omdat hij een strafblad heeft. 

Van Heest spreekt geen Nederlands en kent hier niemand, maar er staat een bed voor hem klaar als hij op Schiphol aankomt. "Als hij ervoor kiest contact te zoeken met ons dienstencentrum op het terrein op Schiphol, reiken we hem de helpende hand. Er is in elk geval een plaats voor hem beschikbaar", zegt Cornel Vader, algemeen directeur van het Leger des Heils.

Het gaat niet alleen om een bed, benadrukt Vader. "Het gaat ook om de papieren, een inkomen in de vorm van een uitkering, een paar mensen die hem door de papierwinkel loodsen en een paar mensen die hem begeleiden om weer zijn plek in Nederland te vinden."

Maar Van Heest is niet de enige Nederlander die zoiets overkomt, zegt Vader. "In 2015 waren het er 37. Vorig jaar waren het er 26. In de eerste maanden van dit jaar waren het er zeven. Het zijn dan alleen de mensen die zich bij ons melden omdat ze van een buitenland komen, omdat ze daar zijn uitgewezen of omdat ze berooid hun situatie in het buitenland hebben moeten achterlaten."

Lees verder op NOS.nl