Fragment

Meeste bewoners verpleeghuizen zijn tevreden over de zorg

  1. Fragmentenchevron right
  2. Meeste bewoners verpleeghuizen zijn tevreden over de zorg

Acht van de tien bewoners van verpleeghuizen zijn positief over de manier waarop ze worden verzorgd. Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de meeste bewoners best tevreden zijn over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg.

Zes van de tien ondervraagden zeggen gelukkig te zijn, één van de tien voelt zich ongelukkig. Dat zijn opvallend positieve cijfers als je de berichtgeving van de laatste tijd ziet. Vorige week meldden de onderzoekers van het SCP ook dat een kwart van de ondervraagde verpleeghuisbewoners niet of nauwelijks buiten komt.

Schrijnende gevallen

Toch zijn dit volgens onderzoeker Cretien van Campen de verhalen die het meest blijven hangen."Dat zijn vaak juist de meest schrijnende gevallen. En die zijn er ook, maar dit onderzoek geeft een breder beeld.

"Voor dit onderzoek kregen 958 bewoners vragen over hun kwaliteit van leven. Vorig jaar kwam de Patiëntenfederatie Nederland ook met een onderzoek naar de tevredenheid van bewoners over diezelfde periode. Dat gaf een minder rooskleurig beeld.

Van Campen: "Dit onderzoek geeft een doorsnee beeld van verpleeghuisbewoners in Nederland. Je krijgt dan andere antwoorden dan wanneer je alleen reacties van mensen meeneemt die zelf aangeven dat ze iets te vertellen hebben."