Fragment

Nederlanders in Turkije reageren uiteenlopend op de ruzie tussen Turkije en Nederland

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederlanders in Turkije reageren uiteenlopend op de ruzie tussen Turkije en Nederland

De ME maakte gisteravond een einde aan Turks protest in Amsterdam. De demonstranten waren boos over het weren van Turkse ministers die in Nederland campagne wilden voeren. 

In Rotterdam greep de ME in de nacht van zaterdag op zondag ook al in. Ook bij het Nederlandse consulaat in Istanbul is zondag gedemonstreerd. Iemand wist de Nederlandse vlag op het consulaat te verwisselen voor een Turkse vlag. 

De reacties onder de Nederlanders in Turkije zijn uiteenlopend. Zo zijn er mensen die het zien als een verkiezingsstunt en mensen die vaststellen dat het serieus begint te worden, zegt Eppo Woortman, ondernemer en penningmeester van de Nederlandse Vereniging Istanbul. "Er worden ook vraagtekens bij gezet. Wat nu en waar gaan we nu naartoe?"

Een aantal mensen maakt zich ook zorgen. "Op het moment dat je Nederlander bent en je staat in de picture, dan is er al meer risico. Via het internet weten mensen al snel dat je Nederlander bent. Je bent  al iets voorzichtiger met dingen die je zegt. Zakelijk gezien ben ik oppervlakkig en probeer ik geloof en politiek in het midden te laten. Dan ontwijk je het probleem grotendeels. Maar waar we nu naartoe gaan is nog maar de vraag."