Fragment

'Afdalingsprijs in Giro d'Italia is moreel gezien wat raar'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Afdalingsprijs in Giro d'Italia is moreel gezien wat raar'

Een nieuw initiatief in de wielerwereld doet veel stof opwaaien: de Giro d'Italia heeft namelijk een afdalingsprijs in het leven geroepen. 

De snelste daler van de Giro wordt beloond met 5.000 euro. Goed nieuws voor de waaghalzen en lefgozers van het peloton, maar of het de veiligheid ten goede komt, is ernstig de vraag. 

Praktisch gezien verandert er weinig voor de renners, zegt wieleranalist Maarten Ducrot. "Er is geen renner die voor 500 euro zijn leven gaat wagen. Achteraf krijg je te horen of je de snelste was. Het is niet zo dat het een tijdsrit doet waarbij je tijd kunt winnen." In de koers zal het dus niet veel uithalen. "Behalve dat commentatoren weer leuk kunnen zeggen wie er de snelste is."

Moreel gezien is het raar, vindt Ducrot. "Stel je voor dat je dit zou doen bij Formule-1 coureurs. Dan zou er eerst met de vakbond moeten worden gesproken. Maar hier kun je het gewoon doen, want de Giro heeft geld nodig. En op deze manier kunnen ze weer een sponsor onder de aandacht brengen", zegt Ducrot.