Fragment

Wie is de man die met een heli uit zijn cel gehaald moest worden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Wie is de man die met een heli uit zijn cel gehaald moest worden?

Benaouf A., zit een straf van 12 jaar uit in de gevangenis van Roermond. Hij is een kopstuk in de Amsterdamse Mocro-oorlog. Volgens bronnen van de NOS was hij degene die vandaag op spectaculaire wijze bevrijd moest worden.

De ontsnapping had spectaculair moeten verlopen, zijn handlangers wilden een helikopter kapen en die gebruiken bij de actie. De politie van Amsterdam kwam vroegtijdig achter de plannen en voorkwam de ontsnapping. Bij de actie die volgde is een van de verdachten neergeschoten in het Limburgse Roosteren, hij overleed later aan zijn verwondingen. Twee anderen zijn gearresteerd.

Liquidatie om cocaïne

A. zit in Roermond een straf uit voor het aansturen van de liquidatie op de Amsterdamse-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh, in oktober 2012. Dat gebeurde buiten bij een hotel in Antwerpen.

De reden voor de liquidatie was de verdwijning van 225 kilo cocaïne in de haven van de stad, Bouhbouh werd daar waarschijnlijk verantwoordelijk voor gehouden. De drugs waren in beslag genomen door de politie, maar dat was op dat moment nog niet duidelijk.

Volgens politie- en justitieredacteur Remco Andringa is de situatie vrij uitzonderlijk, maar voegt er aan toe dat het ontsnappen uit een gevangenis niet strafbaar is. "Al zal zijn regime waarschijnlijk aangescherpt worden", vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Lees meer op NOS.nl.