Fragment

Bedrijven met veel CO2-uitstoot: wij zijn niet 'de grote vervuilers'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bedrijven met veel CO2-uitstoot: wij zijn niet 'de grote vervuilers'

De ondernemingsraden van zeventien grote bedrijven in Nederland roepen de politiek op om oog te hebben voor alles wat ze al doen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

In een open brief aan de leiders van de politieke partijen in de Volkskrant schrijven ze dat ze bang zijn voor een eventuele CO2-belasting op de industrie. "In het slechtste geval storten dat soort belastingen onze fabrieken direct in de rode cijfers, verdwijnen onze banen en importeren we straks staal, benzine of chemie uit landen die minder ambitieus zijn met maatregelen op het gebied van klimaat en broeikasgas emissiereductie."

Onder de ondertekenaars zijn de ondernemingsraden van oliegiganten Esso, Shell en BP, chemiebedrijf Dow, staalbedrijf Tata Steel, producent van synthetische stoffen Indorama en kunstmestproducent Oci Nitrogen.

Het gaat volgens de bedrijven om tienduizenden werknemers in de industrie, die staal, goederen en energie produceren waarvan iedereen in Nederland gebruikmaakt. "Wij zijn trots op wat wij bijdragen aan de Nederlandse samenleving."

Gideon Simmelink, lid van de OR van ExxonMobil Nederland, een van de ondertekenaars van de brief. Jurgen belt met hem.