Fragment

Russische kiezer stemt opnieuw voor zes jaar Poetin: 'Rusland, Rusland!'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Russische kiezer stemt opnieuw voor zes jaar Poetin: 'Rusland, Rusland!'

De presidentsverkiezingen in Rusland zijn met grote overmacht gewonnen door zittend president Poetin. De Kiescommissie laat weten dat inmiddels 99 procent van de stemmen is geteld en dat Poetin ruim 76 procent van de stemmen krijgt. Dat is meer dan in 2012 toen 64 procent van de kiezers hem steunde.

Ook de opkomst is belangrijk. De 65-jarige Poetin wilde een ruim mandaat van de kiezer en hoopte op een hoge opkomst. Volgens persbureau TASS heeft 63,7 procent van de Russische kiezers gestemd. Er waren 97.000 stembureaus en ongeveer 110 miljoen stemgerechtigden.

Er zijn verschillende gevallen van verkiezingsfraude gemeld. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er geen zaken gerapporteerd die van invloed kunnen zijn op de uitslag.

Dat Poetin voor de vierde keer een termijn van zes jaar als president zou winnen, stond al lang vast. De vraag was alleen nog hoe groot zijn overwinning zou zijn. Van de overige kandidaten krijgt de communist Pavel Groedinin de meeste stemmen, zo'n 13 procent. Als derde eindigt waarschijnlijk de fel-nationalistische politicus Vladimir Zjirinovski met zo'n 6 procent van de stemmen. De overige kandidaten komen niet boven de 2 procent uit.

In een eerste reactie heeft Poetin aanhangers in Moskou bedankt voor hun steun en hij scandeerde samen met hen "Rusland, Rusland". Hij zei dat de kiezers gezien hebben wat er de afgelopen jaren is bereikt ondanks moeilijke omstandigheden en beloofde nieuwe successen. Ook zei hij dat het land een grote toekomst tegemoet gaat en dat het belangrijk is om de eenheid te bewaren.