Fragment

'Ik was voor mijn ouders een brug naar de horende buitenwereld'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Ik was voor mijn ouders een brug naar de horende buitenwereld'

Samuel Gerrets groeide op als kind van twee dove ouders. Nuis hij zelf vader van twee kinderen, en merkt hij pas hoe bijzonder zijn jeugdis geweest. “Op vroege leeftijd was ik voor mijn ouders een brug naar dehorende buitenwereld”, vertelt Gerrets in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

In Nieuws en Co wordt vierdagen lang gesproken met mensen die in hun leven een moment zijn tegenkomen,waarin de rollen opeens werden omgedraaid.

Tijdens zijn jeugd fungeerdeGerrets als tolk. Dat werd een loyaliteitsconflict, vertelt hij. “Je wil jeouders zo goed mogelijk van dienst zijn, maar je wil ook een kind zijn.” Enjuist kind zijn, was soms zo moeilijk, gaat hij verder. “In bepaalde settingswil je gewoon niet het woord doen voor je ouders. Dan zaten we bij een arts enmoest ik aan mijn ouders vragen of ze neerslachtig waren. Dat wil je als kindniet weten.”

Het was een eyeopener toen Gerrets zelf vader werd. “Toen merkte ik: als ouder wil je kunnen zorgen voor je kind, zodat je kind lekker kind kan zijn.” Toch had zijn opmerkelijke opvoeding ook positieve kanten, zegt hij. “Ik heb gezien hoe mooi het kan zijn om je ouders te helpen. De situaties waarin ik geen druk ervoer om tolk te zijn, waren gewoon heel mooi.”