Fragment

Japan beledigd vanwege standbeeld troostmeisje

  1. Fragmentenchevron right
  2. Japan beledigd vanwege standbeeld troostmeisje

Er is opnieuw onenigheid tussen Zuid-Korea en Japan over de troostmeisjes. Dat zijn de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten. "Troostmeisje klinkt altijd zo schattig, maar deze 200.000 vrouwen hebben natuurlijk verschrikkelijke dingen meegemaakt", vertelt correspondent Marieke de Vries.

Japan is boos omdat activisten een standbeeld van een troostmeisje voor het Japanse consulaat hebben gezet in de Zuid-Koreaanse stad Busan. Dit nadat de landen eigenlijk hadden afgesproken het niet meer over de kwestie te hebben. 

Eind 2015 hebben de landen die afspraak gemaakt. Japan heeft 10 miljoen betaald en excuses aangeboden. Maar er is een groep die dat te makkelijk vindt en de excuses niet oprecht genoeg beschouwt. Die groep heeft besloten daarom een standbeeldje voor het consulaat te zetten. Autoriteiten probeerden dat te voorkomen, maar dat leidde ook weer tot veel protest. 

Japan is beledigd door de hele actie en heeft z'n ambassadeur teruggeroepen uit Zuid-Korea. 

Amerika probeert de boel nu te sussen. Beide landen zijn bondgenoten van de VS in Azië, dus het is belangrijk voor de Amerikanen dat de band tussen die landen niet verslechtert. De Amerikaanse vice-president Biden heeft de Japanse premier Abe gebeld.