Fragment

Blok over MH17 bij VN: 'Geen enkele staat heeft het recht om te zwijgen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Blok over MH17 bij VN: 'Geen enkele staat heeft het recht om te zwijgen'

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft Rusland opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen in het onderzoek naar de ramp met MH17. "Als het gaat om het vaststellen van de waarheid en het afleggen van verantwoording over wat er met MH17 is gebeurd, heeft geen enkele staat het recht om te zwijgen."

"Integendeel", zei Blok. "Het heeft de plicht om constructief samen te werken. Om de waarheid te belichten, niet om het te verdoezelen met voortdurende mist."

Blok deed zijn uitspraken oog in oog met de Russische VN-ambassadeur in de Veiligheidsraad, waar Nederland nu tijdelijk lid van is. Hij riep Moskou opnieuw op om mee te werken aan het vinden van de daders en genoegdoening voor de nabestaanden. Volgens de minister helpt het als de rest van de wereld zich achter Nederland schaart. Daarom riep hij eerder ook andere landen op om MH17 op de agenda te houden.

Vorige week bleek dat de BUK-raket die de passagiersvlucht neerhaalde afkomstig was van een installatie van een brigade van het Russische leger. Nederland én Australië hebben Rusland daarom aansprakelijk gesteld voor de vliegramp, die aan 298 mensen het leven kostte. Na de conclusies van het internationale onderzoeksteam JIT staat het voor het kabinet vast dat Rusland verantwoordelijk is voor de inzet van de Buk-installatie.

Maar Rusland ontkent in alle toonaarden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vindt het ongepast dat Nederland en Australië Rusland samen aansprakelijk hebben gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17. Lavrov beklemtoonde volgens Russische media dat zijn land niet betrokken is geweest en dat Rusland niet met zich laat sollen.

Onweerlegbaar bewijs

Blok vindt dat de Russen moeten samenwerken met het onderzoeksteam dat de ramp onderzoekt. "Alle vijftien leden van deze Raad, inclusief de Russische Federatie, stemden bijna vier jaar geleden voor gerechtigheid. Ze stemden voor 'de verantwoordelijken [...] die ter verantwoording worden geroepen' en voor 'alle staten om volledig mee te werken aan inspanningen om verantwoording af te leggen'."

"Helaas, vier jaar later", concludeert Blok, "moeten deze eisen worden herhaald. Vandaag herhaal ik ze opnieuw, ondersteund door massa's onweerlegbaar bewijsmateriaal."

Minister Blok denk wel dat het een proces van een nog langere adem zal worden. "Mijn diepe hoop is dat Rusland betrokkenheid erkent en voor genoegdoening zorgt. Maar ik vrees dat we realistisch moeten zijn en dit proces stap voor stap verder door moeten", zei Blok vorige week.