Fragment

Deze Dag Toen: vliegtuig boort zich in Bijlmerflats

  1. Fragmentenchevron right
  2. Deze Dag Toen: vliegtuig boort zich in Bijlmerflats

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag is het 25 jaar geleden dat een Boeing 747 neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer.

„Er is een vliegtuig neergestort in de Bijlmer. Dit is een code rood. Dit is geen geintje, jongens”, klinkt een stem op de politieradio. Op 4 oktober 1992 boort een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al zich in twee flats in de Bijlmerwijk. 43 mensen komen om het leven, waaronder de driekoppige bemanning en de enige passagier vlucht 1862. 

Twee politieagenten zien het gebeuren en slaan groot alarm. De ravage is enorm. De gebouwen vliegen direct in brand en storten gedeeltelijk in, waarbij ongeveer 100 appartementen vernield worden. In de getroffen flats zitten meerdere slachtoffers vast. Sommigen mensen springen vanaf de zevende verdieping om zichzelf in veiligheid te brengen. 

De ramp wordt een nationaal trauma en legt een diep wantrouwen tegenover de Nederlandse overheid bloot. Er ontstaat onduidelijkheid over de lading van het vliegtuig, er komen berichten over mannen in witte pakken op de rampplek en er ontstaan gezondheidsklachten bij omwonenden. In 1999 volgt een parlementaire enquête.

Vandaag, 25 jaar na de ramp, kijken de media uitgebreid terug op de gebeurtenis. Dit keer gaat het minder over wat er precies is gebeurd: ooggetuigen en familieleden van slachtoffers vertellen hun verhaal. Sommigen voor het eerst.