Wiebes noemt geen termijn voor schadeprotocol Groningen
- Fragmenten
- Wiebes noemt geen termijn voor schadeprotocol Groningen
Minister Wiebes kan niet zeggen wanneer hij met regels komt voor de afhandeling van de schade door de gaswinning in Groningen.
Coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie en vrijwel de hele oppositie drongen er eerder bij hem op aan in een debat dat er binnen twee weken een schadeprotocol komt voor gedupeerden.
"Vanavond komen we niet met een schadeprotocol", zei hij. Hij benadrukte dat hij met alle gedupeerden en betrokken organisaties en overheden wil praten. "De weg vooruit is niet een puur Haags gebeuren. We moeten samen tot een resultaat komen."
In het debat beaamde Wiebes dat er binnen afzienbare tijd regels moeten komen. "Ja, dat is een delicate balans, maar dat vind ik ook een kracht van Nederland. We moeten er samen uitkomen met het regiobestuur en de maatschappelijke organisaties. Dat vind ik een ordentelijk proces."
Hij benadrukte dat ook de mensen die al schade hebben geleden, onder de nieuwe regeling moeten gaan vallen. "Het zou me vies tegenvallen als ik dat niet voor ze zou kunnen regelen."
Stevige operatie
Waarschijnlijk volgende week donderdag komt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) met een advies aan de minister. Het SodM denkt dat na de aardbeving van vorige week maandag in Groningen een flinke vermindering van de gaswinning waarschijnlijk noodzakelijk is.
Vrijwel alle partijen drongen er in het debat op aan dat dit advies wordt overgenomen. VVD-Kamerlid Yesilgöz-Zegerius zei: "Als de SodM over twee weken gaat zeggen: we gaan verder naar beneden, dan zal er toch niemand zijn die zegt: dat moeten we niet doen".
D66-Kamerlid Jetten zei: "Als SodM nu zegt; het moet toch lager, dan baal ik ervan dat we dat niet al eerder wisten aan de formatietafel. Het nieuwe advies van de SodM moet worden opgevolgd. Als de gaswinning de komende tijd verder naar beneden gaat, moeten we dat wat D66 betreft gewoon doen".
Minister Wiebes wil dat advies afwachten en er niet op vooruit lopen. "Het is een stevige operatie. Het gaat om 200 grootverbruikers, drie landen in de export en elektriciteitscentrales. Dat heb je niet in één keer voor elkaar. Twee weken maak ik niet waar, dat is kletskoek. Het moet goed gebeuren en ik kan niet heksen."