Fragment

'Russische miljarden witgewassen via wereldwijde wasmachine'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Russische miljarden witgewassen via wereldwijde wasmachine'

Honderden banken zijn wereldwijd betrokken geweest bij het witwassen van geld van Russische criminelen. Het zou gaan om een bedrag van 19 miljard euro dat door 732 banken werd witgewassen tussen 2011 en 2014. Dat schrijft The Guardian op basis van documenten van samenwerkende onderzoeksjournalisten. 

Ook een van de Russische oppositiekranten Novaja Gazeta schrijft er vandaag uitgebreid over, zegt correspondent David Jan Godfroid in Moskou. "In Rusland wordt veel geld verdiend met corruptie. Ook met grote overheidsopdrachten waar te veel geld voor wordt betaald. Het overtollige geld moet ook weggesluisd worden."

Daar waren 19 banken bij betrokken. Die sluisden het door naar Moldavië waarna het via omwegen uiteindelijk in Engeland terecht kwam. "Daar kochten ze er bontjassen en diamanten van. Ze betaalden de rekeningen voor kostscholen. Dat is ongeveer de route die beschreven wordt in Novaja Gazeta."

Er zijn geen aanwijzingen dat de witwaspraktijken nog steeds gaande zijn. "Daar wordt ook niet over geschreven. Maar er zijn in Rusland wel mensen voor gearresteerd. Dus ik kan me voorstellen dat aan deze route een einde is gekomen", zegt Godfroid.