Fragment

Veel fietsvriendelijke verkiezingsprogramma's in Zuid-Holland

  1. Fragmentenchevron right
  2. Veel fietsvriendelijke verkiezingsprogramma's in Zuid-Holland

In de buurt van Leiden wordt binnenkort een fietstunnel gebouwd die 22 miljoen euro gaat kosten. Een ongekend hoog bedrag om het de fietser in Zuid-Holland gemakkelijk te maken. Ter relativering: het is onderdeel van een nog veel groter project, de aansluiting van de A4 op de A44 en dat kost alles bij elkaar 800 miljoen.

Een reportage van Roel Paul. 

De Fietsersbond heeft met het oog op de verkiezingen voor Provinciale Staten de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen allemaal doorgevlooid op fietsvriendelijkheid en dat levert een positief beeld op. "Gelukkig zijn er eigenlijk nooit vijanden van de fiets, dat is een groot voordeel voor ons. En de aandacht voor de fiets groeit nog steeds. In Zuid-Holland zijn vooral D66, de SP en GroenLinks de fietser goed gezind."

Volgens Bot gebeurt er al heel veel. "Er is een ambitieus programma om snelfietsroutes aan te leggen. Naast de routes die al zijn aangelegd, begint de provincie met nog eens 10 verkenningen voor nieuwe fietssnelwegen."

'Goed verlicht'

Rien Nagtegaal is wethouder in Katwijk en kan niet wachten totdat de fietsroute van Katwijk naar Leiden gerealiseerd is. Hij heeft dat stukje jarenlang gefietst toen hij nog in Leiden werkte, maar met de aanleg van zo'n fietssnelweg wordt dat allemaal nog wat gemakkelijker.

"Dan rij je in één keer van de boulevard van Katwijk naar het centrum van Leiden zonder noemenswaardige hindernissen. Dat vraagt nog wel om wat aanpassingen, want een fietssnelweg is minimaal 4,5 meter breed. Is comfortabel met glad asfalt of betonplaten. En is goed verlicht."