Fragment

21 hondensoorten gevaarlijk, eigenaar moet op cursus

  1. Fragmentenchevron right
  2. 21 hondensoorten gevaarlijk, eigenaar moet op cursus

Eigenaren van gevaarlijke honden moeten verplicht op cursus met hun hond. Dat heeft staatssecretaris Van Dam besloten omdat de afgelopen jaren het aantal bijtincidenten flink is toegenomen. 

Het gaat om 21 soorten of kruisingen met die soorten. De cursusplicht gaat begin volgend jaar in. 

Van Dam wil ook een meldpunt en een registratiesysteem waar de politie en burgers ernstige gevallen van hondenagressie of misdragingen van de eigenaar kunnen aanmelden. 

Honden die zonder aanleiding een mens aanvallen worden afgemaakt, tenzij het zou kunnen dat het dier is opgehitst of er andere verzachtende omstandigheden zijn. Het betreffende asiel neemt dat besluit.

Vanochtend spraken we erover met Irma Jansen van hondenrasvereniging Nippon Inu. Zij is verbaasd over het feit dat de Akita ook op de lijst staat. 

De Akita is helemaal niet gevaarlijk. De hondenbescherming heeft een lijst opgesteld met zogenaamde vechthonden. Naar ons idee is de Akita daarop terecht gekomen omdat die als vechthond wordt gehouden in Japan, vertelt ze.

"Wij staan voor verantwoord huisdierbezit en vinden dat een hond moet leren socialiseren en goed opgevoed moet worden. Maar het probleem is dat ze hierdoor ook verplicht aangelijnd moeten zijn."