Fragment

Zoon en manager Rieu over omstreden lied Alte Kameraden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zoon en manager Rieu over omstreden lied Alte Kameraden

Welk nummer zou volgens André Rieu voortaan gespeeld moeten worden voorafgaand aan gemeenteraadsvergaderingen? Rieu vertelde over dit idee in een interview met Twan Huys. Volgens een bericht in onder meer het AD zou het gaan om het omstreden Alte Kameraden. Een mars die door Duitsers werd gebruikt in de strafkampen. 

Die titel werd ook genoemd. Maar volgens zoon en manager Pierre Rieu maakte zijn vader daar een foutje en zong en bedoelde Rieu eigenlijk een ander lied: Wien bleibt Wien, vertelt de zoon in het NOS Radio 1 Journaal.

Maar: Alte Kameraden wordt wel gespeeld door het orkest. "Al jarenlang." En daar hebben ze nooit iets negatiefs over gehoord. Bovendien is de mars ver voor de oorlog in 1889 geschreven door een militaire componist, zegt hij. "Zo zijn er nog veel meer stukken die we dan niet meer kunnen spelen omdat ze in de geschiedenis misbruikt zijn." 

Martine Letterie van stichting Vriendenkring Neuengamme, vindt dat je dit nummer met de kennis van nu niet meer los kunt zien van de Tweede Wereldoorlog. Ze vertelt over de pijnlijke, traumatiserende herinneringen die het lied oproept bij overlevenden en hun familie. Alte Kameraden verwijst ook in Duitsland altijd naar de harde nazikern, legt Letterie uit. Ze vindt het "ongepast" om dat lied nu nog te spelen.

Als het spelen van dit nummer mensen heeft gekwetst, "dan betreuren we dat zeer" zegt de zoon en manager van André Rieu. Dat was niet hun bedoeling.