Fragment

Kaag in Myanmar: 'Aung San Suu Kyi moet verwachtingen waarmaken'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kaag in Myanmar: 'Aung San Suu Kyi moet verwachtingen waarmaken'

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking roept de Myanmarese overheid op internationale organisaties als UNHCR "onbelemmerde toegang" tot het land geven. Dat zei ze na afloop van een gesprek met regeringsleider Aung San Suu Kyi, die internationaal bekritiseerd wordt vanwege de gewelddadige onlusten tegen de Rohingya-minderheid in het land.

Kaag heeft Suu Kyi verteld dat ze de "moeilijkheden van het land erkennen", maar hopen dat de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede de problemen aanpakt. "Wij spreken steun uit waar mogelijk", zei Kaag in het NOS Radio 1 Journaal.

Kaag is na een bezoek aan Bangladesh doorgereisd naar Myanmar. Ze hoopt in het land een beeld te krijgen van een vluchtelingencrisis en hoe de overheid ermee om gaat.

Vanuit het voormalige Birma zijn honderdduizenden Rohingya-moslims uit de provincie Rakhine gevlucht vanwege gewelddadige onlusten. Zij worden in Myanmar niet als burgers erkend en daarom onderdrukt. VN-onderzoekers willen topmilitairen van het leger vervolgen voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Kaag wil de rol van Nederland niet overschatten. "Bescheidenheid is het gepaste woord. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de regering van Myanmar."