Fragment

Kamp schrapt aansluitplicht op gasnet bij nieuwbouw

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kamp schrapt aansluitplicht op gasnet bij nieuwbouw

De verplichting om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het gasnet verdwijnt. Dat zegt minister Kamp van Economische Zaken. "Het is nu nog verplicht om nieuwe woningen aan te sluiten op het aardgas. Die verplichting gaat eraf."

Bewoners kunnen individueel kiezen of ze aangesloten worden op het aardgasnet. Bij nieuwe bouwplannen kunnen de gemeenten kijken of er betere alternatieven zijn.

"Het moet ook georganiseerd worden. Zij kunnen kijken of er alternatieven zijn. Dat zou kunnen zijn de restwarmte van de industrie, geothermie of biogas. Maar misschien zijn ook combinaties mogelijk van goed isoleren en elektriciteit toepassen", zegt Kamp. 

Het is volgens Kamp een eerste stap in de overgang van fossiele energie naar duurzame energie. "Dat houdt in dat we in 2050 alle woningen die op dit moment in Nederland op aardgas zijn aangesloten, eraf willen hebben. Dat betekent dat we in een tempo van gemiddeld 200.000 per jaar alternatieven moeten ontwikkelen. Dan moet je niet tegelijkertijd nieuwe woningen op gas aansluiten."