Fragment

'Koffer ingecheckt mee in het vliegtuig steeds duurder'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Koffer ingecheckt mee in het vliegtuig steeds duurder'

De basisprijs van een vliegticket wordt steeds verder uitgekleed. Voor alles moet worden bijbetaald, vooral voor de koffers die mensen willen meenemen. "En dat is een beetje onze eigen schuld, want we willen goedkoop vliegen", zegt directeur Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR in het NOS Radio 1 Journaal.

Vliegmaatschappijen willen tickets zo aantrekkelijk mogelijk aanbieden. Dat kan door met lage prijzen te adverteren. Maar vaak komen er dan nog allerlei kosten bij, ook voor langeafstandsvluchten. Uit onderzoek van weflycheap.nl blijkt dat de gemiddelde kosten van ruimbagage de afgelopen drie jaar zijn verdubbeld, meldt De Telegraaf. De prijsontwikkeling van alleen de vliegkosten is niet onderzocht.

"Je moet als consument heel goed vergelijken met welke maatschappij je vliegt", zegt Oostdam. Een ticket dat goedkoop lijkt, kan uiteindelijk een stuk duurder zijn door de extra kosten. De ANVR raadt mensen aan voor het boeken goed te kijken naar de tarieven van verschillende maatschappijen.

Staan

Volgens Oostdam is het een trend dat voor alles moet worden bijbetaald. "En het wordt alleen nog maar erger. Er zijn zelfs plannen dat je kunt staan in het vliegtuig om goedkoper te vliegen."