Fragment

Opiniepeilers: we hadden afwijking naar links

  1. Fragmentenchevron right
  2. Opiniepeilers: we hadden afwijking naar links

Bij de verkiezingen in Nederland waren de linksere kiezers in de meeste peilingen oververtegenwoordigd en hebben rechtsere juist te veel ontbroken. Dat blijkt uit analyses die vijf van de zes peilingbureaus op verzoek van de NOS hebben gepubliceerd.

Grote ongelukken, zoals in sommige Amerikaanse staten bij de verkiezing van Donald Trump, bleven in Nederland op 15 maart achterwege. De opiniepeilers hadden de belangrijkste trends in de aanloop naar de Nederlandse verkiezingen behoorlijk op een rijtje. Toch ging niet alles goed.

De peilers hebben inmiddels dus zelf onderzocht hoe dat kwam. Voor het eerst hebben ze deze zogenaamde nametingen ook openbaar gemaakt. "Ik vind het bij onze verantwoordelijkheid horen dat we hier eerlijk en transparant over zijn", zegt Peter Kanne van I en O Research. "We hebben het als beroepsgroep helemaal niet slecht gedaan, maar het kan nog beter."

Twee dingen vielen op de verkiezingsavond op: de VVD werd groter dan verwacht en GroenLinks deed het minder goed dan in de laatste peilingen. Uit de analyses van de peilbureaus blijkt dat deze verrassing mede werd veroorzaakt doordat linkse kiezers te zwaar meewogen in de peilingen. Met name bij Liss en I en O Research was dit het geval.

In beide groepen ging het om een vertekening van ongeveer vijf Tweede Kamerzetels. VVD en PVV kregen er in de peilingen bij elkaar opgeteld ongeveer vijf te weinig; PvdA, GroenLinks en SP vijf te veel.


Meer lees je op NOS.nl