Fragment

Geluidsoverlast Curaçao wordt nationale discussie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Geluidsoverlast Curaçao wordt nationale discussie

Curaçao worstelt met geluidsoverlast. Vooral in de uitgaansbuurten in Willemstad wordt de mix van horeca, straatmuziek en het buitenleven bewoners te veel. Maar er iets aan doen, kan niet zomaar.

Omwonenden van het uitgaanscentrum Pietermaai, in hartje Willemstad, hebben recent de politie ingeschakeld in hun strijd tegen geluidsoverlast. Drie grote horecagelegenheden werden stilgelegd met dreiging van sluiting als er nog langer live-muziek zou worden gespeeld.

Twee van de drie zaken bleken vervolgens een vergunning te hebben en zijn daarom gewoon doorgegaan met hun programmering. Toch kregen zij opnieuw bezoek van de politie, met opnieuw een dreiging tot sluiting.

"Uiteindelijk bleek die politieman de klagende bewoner zelf te zijn en liep het met een sisser af", zegt Wimfried Boereveen, eigenaar van een van de drie horecazaken in Pietermaai District. "Je mag van de overheid verwachten dat die dit soort acties coördineert en opdrachten geeft, maar dit was een beetje machtsmisbruik van iemand die zelf belang had bij stilte."

Wel of geen norm?

Het Curaçaose ministerie van Volksgezondheid zit niettemin in zijn maag met het thema geluidsoverlast. Normen voor geluidshinder zijn niet vastgelegd in de wet, maar in juni ging een rechter bij een proces uit van een memo van hetzelfde ministerie uit 2013. Daarin stonden zulke strenge normen, dat muziek spelen in de binnenstad niet meer mogelijk zou zijn.

AMAK, de vereniging van muzikanten op Curaçao, kwam in verzet. Er werd gedreigd met demonstraties tegen overheid en politie. De minister van Economische Zaken haastte zich om de ondernemers en muzikanten gerust te stellen, maar zijn collega van Volksgezondheid meldde meteen dat de norm toch vaststond en niet overschreden mocht worden.

Meer op NOS.nl