Fragment

Werkloosheid daalt, maar komt 50-plusser ook aan de bak?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Werkloosheid daalt, maar komt 50-plusser ook aan de bak?

De economie trekt aan en volgens het CBS is het aantal werklozen gedaald tot onder de 400.000. Maar hoe zit dat met de 50-plusser? Komt die ook weer aan de bak? Het NOS Radio 1 Journaal gaat bij twee van hen langs.

'Mis de dagelijkse routine'

Sinds deze zomer zit Tonny Laarhoven (57) zonder een baan.  "In heb altijd in de zorg gewerkt, bijna achttien jaar. Op het laatst als leidinggevende." 

De ellende begon in 2016, met een burn-out. "Maar tijdens de reïntegratie zag ik al dat er zo veel was veranderd op het werk. Eigenlijk wilde ik ook niet meer terug. Daar zijn toen wat pittige gesprekken over gevoerd en vervolgens hebben we besloten om met wederzijds goedkeuren uit elkaar gegaan." 

Nu is ze voor het eerst van haar leven werkloos. En dat is niet prettig: "Ik word steeds rustelozer. Ik mis de dagelijkse routine, het vroege opstaan, naar je werk gaan, naar je collega's, doen waar je goed in bent. Natuurlijk kan ik hier thuis 100.000 dingen doen, maar ik haal daar geen genoegdoening uit. Ik heb een goed hoofd, een goed stel hersens, een goed stel handen, ik wil gewoon heel graag werken!"

Tonny zoekt een baan in de zorg, als coach. 

Voorrecht

Hanneke Temminck (61 jaar) uit Lelystad daarentegen is dolblij. Na twee jaar thuiszitten kan ze vanaf deze week weer aan de slag. Haar werkverleden ligt bij ABN Amro. In 2015 werd ze slachtoffer van de zoveelste reorganisatie van de bank. Sindsdien is het schrijven, schrijven, schrijven.

"De ene week doe ik tien sollicitaties de deur uit, een andere week vier. Ik reageer alleen op banen die ik leuk vind, ik schrijf niet om een vinkje bij het UWV te krijgen."

Met zo'n beetje twintig jaar ervaring in leidinggevende functies, krijgt ze regelmatig bij afwijzingen te horen '...wegens gebrek aan ervaring...'. "Ja, hoeveel ervaring moet je dan hebben?"

Met al die afwijzingen werd ze er voor de omgeving niet gezelliger op. "Je voelt je gefrustreerd, je weet zeker dat je het kan, en dan krijg je toch die afwijzing. Dan ben je gewoon weer dagen van slag. Ja, dan wil je alleen zijn, een boek lezen, een stuk lopen."

Toch gelooft Hanneke wel dat de situatie op de arbeidsmarkt ook voor de 50-plusser beter aan het worden is. Op de alerts die ik zelf heb aangemaakt om een baan te vinden, zie ik steeds meer banen verschijnen. Dus ik geloof wel dat dat zo is."

Sterker nog, ze kan vanaf vandaag weer aan het werk, en daar is ze na twee jaar thuiszitten dolgelukkig mee: "Ik ga aan het werk bij een detacheringsbureau. Ik was heel verrast dat ik daar aangenomen werd. Het is een jong bedrijf met heel veel dertigers, en dan als 60-jarige daar aan de slag te mogen, vind ik wel een voorrecht. En ik ben daar ontzettend blij mee."