Fragment

Merkel wint verkiezingen Duitsland, maar het voelt als verlies

  1. Fragmentenchevron right
  2. Merkel wint verkiezingen Duitsland, maar het voelt als verlies

De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel heeft zoals verwacht de meeste stemmen gekregen bij de Bondsdagverkiezingen. De partij kwam uit op 33,0 procent en lijdt daarmee een verlies van 8,5 procentpunt ten opzichte van 2013.

De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) is met 12,6 procent van de stemmen de derde partij van het land geworden en komt voor het eerst in het parlement.

Met de AfD komt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een rechts-populistische partij in de Bondsdag. Het leidde zondagavond hier en daar tot protestdemonstraties in Duitse steden, zoals op de Alexanderplatz in Berlijn, waar de AfD bijeen was. Vier jaar geleden haalde de anti-immigratiepartij de kiesdrempel van 5 procent niet.

Correspondent Jeroen Wollaars spreekt van een groot verlies voor Merkel en een afrekening met haar vluchtelingenproblematiek. "Het betekent vooral dat er aan de rechterkant van de CDU/CSU-combinatie een nieuwe, grote sterke partij in Duitsland bijkomt en dat is na de Tweede Wereldoorlog nog niet gebeurd. Dat gaat echt het politieke landschap hier op zijn kop zetten."

Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek zijn het 'een beetje anti-Merkel-verkiezingen geworden', met de felle campagne van de AfD. Verder merkt ze op dat het verschil tussen oost- en west-Duitsland significant zijn. Merkel is in het westen veel populairder dan in het oosten.