Fragment

Kinderartsen: gebruik korter teststaafje bij kinderen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kinderartsen: gebruik korter teststaafje bij kinderen

Kinderartsen: gebruik korter teststaafje bij kinderen
Het is niet nodig om jonge kinderen diep in de neus te testen op corona. Een minder lang teststaafje is minder belastend voor kinderen en werkt ook goed. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).
Volgens Károly Illy, kinderarts en voorzitter van de NVK, weten ouders van jonge kinderen dat een coronatest een onprettig gevoel in de neus oplevert, en dat zorgt ervoor dat ouders soms terughoudend zijn om hun kind te laten testen. “We willen uiteindelijk de testbereidheid zo hoog mogelijk maken”, legt hij uit in het NOS Radio 1 Journaal.
Er is ook een teststaaf die tot halverwege de neus komt. “Ongeveer zo hoog als je komt als je in je neus peutert”, legt Illy uit. De NVK heeft haar leden geadviseerd voor jongere deze test te gebruiken. Sommige GGD’s doen dit al.
Door minder diep in de neus te testen kunnen sommige kinderen die wel het virus bij zich dragen misschien negatief getest worden, maar volgens Illy is dat geen probleem. “Als zo’n kind uiteindelijk toch positief zou blijken te zijn, dan gaat het om zo’n lage viral load dat ik mij daar als kinderarts geen zorgen over maak. Het gaat er vooral om of je het virus uitscheidt in een bepaalde mate. Als dat maar heel weinig is, en de kans op verspreiding van het virus heel laag is dan maken wij ons daar niet zoveel zorgen over.”