Fragment

Wat is Vero en waarom moet jij misschien géén account aanmaken?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat is Vero en waarom moet jij misschien géén account aanmaken?

Vero belooft dé vervanger te zijn voor Instagram. Met meer opties, geen advertenties en niet die vervelende algoritmische tijdlijn. Het is momenteel een van de meest gedownloade apps in de VS, gisteren alleen al een half miljoen keer. En ook in Nederland is de app populair.

Hoe komt dat? "Dat is niet helemaal duidelijk", zegt NOS techredacteur Nando Kasteleijn. "Wat we wel zien is dat er steeds meer mensen ontevreden zijn over Facebook, niet kunnen of willen wennen aan de tijdlijn van Instagram en ontevreden zijn over het redesign van Snapchat. Dat zijn mogelijk redenen dat mensen nu besluiten een ander sociaal medium te proberen."

Wat is Vero?

De app werd in 2015 gelanceerd voor de iPhone. In december stond-ie kort op nummer 45 in de App Store, maar al snel verdween de app helemaal van de ranglijsten, schrijft tech-site Mashable. Dat veranderde de afgelopen vier dagen. Nu staat de app bovenaan de trendinglijstjes in de stores.

Vero lijkt veel op Instagram, maar heeft wat extra features: zo kun je heel makkelijk, met een slider, kiezen met wie je posts deelt. Met alleen je vrienden, met kennissen of met al je volgers.

Waarom moet je géén account aanmaken?

Behalve dat de hashtag #Vero op Instagram hard gaat, gaat ook #deletevero hard. Dat heeft vooral te maken met de man achter Vero: CEO Ayman Hariri. Deze Libanese zakenman en miljardair is in het verleden betrokken geweest bij een groot schandaal rondom het Saudische bouwbedrijf Oger.

Dat bedrijf staat bekend om de slechte werkomstandigheden van hun arbeiders. De arbeiders, veelal uit Pakistan en de Filipijnen, krijgen al jaren amper tot niet betaald en zijn afhankelijk van voedselpakketten. De werkkampen in de woestijn worden niet meer voorzien van eten, elektriciteit, onderhoud en medische zorg en er is amper schoon drinkwater.

Daarnaast zijn er vraagtekens over hoe makkelijk je je Vero-account kunt verwijderen. Je moet namelijk een verzoek indienen, maar het is volgens Mashable onduidelijk of het platform dan daadwerkelijk je account verwijdert. En daar komt bij dat zelfs als je je account hebt verwijderd, "sommige informatie" eigendom blijft van Vero.