Fragment

Protestacties in Frans-Guyana verharden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Protestacties in Frans-Guyana verharden

De protestacties in Frans-Guyana verharden zich. De actievoerders in het Franse overzeese gebiedsdeel in Zuid-Amerika vinden dat ze verwaarloosd worden door Parijs. Ze eisen een herstelplan van 2,5 miljard euro. 

Dat geld moeten worden gestoken in onderwijs, ontwikkeling van de economie en criminaliteitsbestrijding. Maar Frankrijk wil niet verder gaan dan een noodplan van 1 miljard euro.

De acties verharden en de irritatie onder de demonstranten neemt toe, zegt correspondent Harmen Boerboom in Suriname. "De blokkades duren nu al drie weken en het gewenste effect is nog niet bereikt. Vrijdag liep dat uit op rellen, meer spanningen en het gebruik van traangas door de politie."

Afgelopen weekend keerde de rust enigszins terug. "Maar het ongeduld neemt toe", zegt Boerboom. 

Ontwricht

De blokkades ontwrichten het land. Aan het begin van de protesten werd de lancering van de Ariane-raket zelfs uitgesteld. "Het onderwijs licht plat. De havens en luchthavens worden geblokkeerd. Dus er is ook geen import meer", somt Boerboom op. "Er is geen veevoer meer. De winkels raken leger en leger. Dat merk je duidelijk in de samenleving."

Daarom zijn er sinds gisteren ook acties tegen de blokkades. 

"De mensen die ertegen in opstand zijn gekomen noemen zich 'Frans-Guyana wat weer op gang moet komen'. Ze zijn het eens met de doelstellingen van de demonstranten. Maar het land wordt zo ontwricht dat zij vinden dat ze weer aan het werk moeten gaan en de winkels bevoorraad kunnen worden."