Fragment

Toestel van Aviodrome neergestort in Zuid-Afrika, dode en gewonden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Toestel van Aviodrome neergestort in Zuid-Afrika, dode en gewonden

Een historisch vliegtuig dat binnenkort naar Aviodrome in Lelystad zou komen, is tijdens een testvlucht in Zuid-Afrika neergestort. Het gaat om een Convair 340 die vlak na het opstijgen naar beneden kwam.

Er waren 19 mensen aan boord, zegt Aviodrome. Drie Nederlanders, twee Australische piloten en een aantal Zuid-Afrikanen, onder wie technici en medewerkers van Rovos Rail, de vorige eigenaar. De drie Nederlanders zijn lichtgewond geraakt, zegt general manager Serena van Kammen van Aviodrome.

Een woordvoerder van de hulpdiensten zegt in een interview met een Zuid-Afrikaans tv-station dat er 20 mensen aan boord waren. Een passagier is omgekomen en er zijn 19 gewonden voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De meeste hebben ernstige verwondingen en er is een aantal zwaargewonden. Vier mensen moesten uit het wrak worden bevrijd.

Ook op de grond zijn slachtoffers gevallen. Het toestel raakte een fabriek toen het neerstortte. Een persoon raakte zwaargewond, een ander is in kritieke toestand, zegt de woordvoerder van Tshwane Emergency Services.

Op het toestel staat in grote letters MAC en Martin's Air Charter, de oorspronkelijke naam van de Nederlandse vliegtuigmaatschappij Martinair, die in 2008 volledig eigendom werd van KLM. Het was geschonken aan Aviodromedoor de Zuid-Afrikaanse eigenaar, die er tot en met 2009 luxe luchtsafari's mee aanbood over het zuiden van Afrika. Toen er geen belangstelling bleek van kopers, werd het geschonken aan Aviodrome.

De overdracht van het vliegtuig van Rovos Rail aan Aviodrome was achter de rug. Het toestel maakte een testvlucht om te controleren of het klaar was voor de vlucht naar Nederland, zegt Van Kammen. "Het was een belangrijk vliegtuig van net na de Tweede Wereldoorlog, in het beginstadium van het massatoerisme. Het zou een mooie aanvulling geweest zijn op onze collectie."